Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Fr. Chopin Ballade no.1 and Fantasie - Impromptu


Το Piano Concert No. 1 σε E minor, είναι ένα κονσέρτο για πιάνο γραμμένο από τον Frederic Chopin το 1830. Εκτελέστηκε για πρώτη φορά στις 11 Οκτωβρίου, στη Βαρσοβία, με το συνθέτη στη θέση του σολίστ κατά τη διάρκεια ενός αποχαιρετιστήριου κονσέρτου πριν φύγει από την Πολωνία. Ήταν το πρώτο από τα δύο κονσέρτα πιάνου που δημοσιεύτηκαν από τον Chopin και του δόθηκε ο τίτλος "Πιάνο Κονσέρτο Νο. 1" κατά την έκδοση αν και γράφτηκε αμέσως μετά από το ύστερα εκδεδιμένο "Πιάνο Κονσέρτο 2". Είναι αφιερωμένο στον Friedrich Kalkbrenner

Η Μπαλάντα Νο. 1 είναι από τα πιο δημοφιλή έργα του Chopin, γνωστή για τον χαρακτηριστικό λυρικό της χαρακτήρα, εμπνευσμένη από ποίημα του συμπατριώτη του Mikiebits. Ένα από τα αγαπημένα έργα των πιανιστών και του κοινού.

Ο αυτοσχεδιασμός (impromptu), αντίθετα, είναι ένα σύντομο κομμάτι με χαρακτήρα που υποτίθεται ότι είναι αυτοσχέδιος και ο οποίος χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο γράφτηκε η σύνθεση. Στην πραγματικότητα ο ερμηνευτής δεν αυτοσχεδιάζει γιατί γι' αυτό φρόντισε ο συνθέτης.

Η παραπάνω εκτέλεση του Χρήστου Καραβασίλη είναι από το Ρεσιτάλ Πιάνου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 στο ATHENAUM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προβολές